Dit is een bouwpakket van het wereldberoemde schip van de Nederlandse admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter (1607-1676).
Het model van De Zeven Provinciën is in een ca. schaal van 1 op 72 ontworpen aan de hand van diverse beschikbare bronnen. Het bouwpakket bestaat uit lasergesneden kiel en spanten, volledige (enkele) beplanking in noten/linden of eiken/linden combinatie, dekinrichting, 3D gevormde en handgevormde gegoten resin ornamenten, masten en bijbehorende tuigage. Het model wordt met volledige kanonnen uitgerust, op alle geschutsrijen. Het model is standaard voorzien van één bijboot.
Het zeilenset is een zelfmaakset, bestaande uit tekeningen, handleiding, zeildoek, touw, blokken en extra korvijnagels en kan apart bijbesteld worden.
Moeilijkheidsgraad is 4 op een schaal van 4.
Afmetingen van het model in gebouwde toestand: lengte ca. 90 cm, breedte ca. 38 cm, hoogte ca. 85 cm. Schaal is 1 op 72.
LET OP: Het model heeft een basis standaard en wordt geleverd zonder zeilen, lijm, verf en gereedschap.
Een luxe eikenhouten standaard en zeilenset kunnen los bij worden besteld, zie relevante producten hieronder.
U kunt hier kijken naar onze
gereedschappen en
lijmen.
Geschiedenis van De Zeven Provinciën: Het vlaggenschip van de Republiek
"Een schip dat de Vloot-vooghd voert past wel dat kostelijk is en in aanzien allen overtreft." – Witsen
Een machtige verschijning
Het is zomer 1665. Aan de kades van Delfshaven gonst het van de activiteit. Houten balken kraken onder het gewicht van zwaar geschut, touwen en zeilen worden vakkundig aangespannen en het geluid van hamers en beitels weerkaatst over het water. Een imposante tweedekker, net succesvol van stapel gelopen, ligt afgemeerd en wordt verder opgetuigd. Dit is geen gewoon oorlogsschip—dit is het nieuwe vlaggenschip van de Admiraliteit van de Maze te Rotterdam.
De naam van het schip staat al langer vast: De Zeven Provinciën. Een naam die eer doet aan de in 1579 gestichte Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, die zich in roerige tijden bevindt. De spanningen met Engeland lopen op en de Republiek heeft behoefte aan een schip dat niet alleen kracht uitstraalt, maar dat ook daadwerkelijk de vijand kan trotseren.
Najaar 1665. Luitenant-admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter bekijkt met trots zijn nieuwe vlaggenschip. Met een lengte van 163 voet (ongeveer 46 meter) en een breedte van 43 voet (12 meter) is De Zeven Provinciën een van de meest indrukwekkende schepen van haar tijd. Haar waterverplaatsing van 700 last (ongeveer 1400 ton) zorgt ervoor dat ze, zelfs met volle ballast en haar zware bewapening van 84 kanonnen, uiterst stabiel in het water ligt.
Haar spiegel, rijk versierd met houtsnijwerk en ornamenten, is een symbool van de kracht en welvaart van de Republiek. Maar het is niet alleen haar uiterlijk dat indruk maakt—onder haar bemanning van 420 koppen bevindt zich een elite van ervaren zeelieden, klaar om de vijand te trotseren. Aan het schip zal het niet liggen. En aan de gezagvoerder ook niet: De Ruyter weet dat hij met dit schip grote heldendaden kan verrichten.
Van zeeslagen tot overwinningen
Tussen 1666 en 1674 zal De Zeven Provinciën haar kracht meermaals bewijzen. Onder het bevel van Michiel de Ruyter neemt ze deel aan enkele van de grootste zeeslagen uit de Nederlandse maritieme geschiedenis.
In 1666 vaart ze als vlaggenschip tijdens de Vierdaagse Zeeslag en de Tweedaagse Zeeslag, waar de Nederlandse vloot de Engelse tegenstanders zware verliezen toebrengt. Een jaar later, in 1667, speelt ze een hoofdrol in een van de meest gewaagde operaties ooit uitgevoerd: de beroemde Tocht naar Chatham. Nederlandse schepen dringen diep door in het hart van de Engelse marinebasis en brengen de vijand een vernederende nederlaag toe.
In 1672, tijdens de Derde Engels-Nederlandse Oorlog, vecht De Zeven Provinciën in de Slag bij Solebay en een jaar later in de zeeslagen bij Schooneveld en Kijkduin. Hier toont ze niet alleen haar vuur- en slagkracht, maar ook haar robuustheid: telkens weer kan ze, zonder al te veel inspanning, opnieuw gevechtsklaar worden gemaakt.
Het einde van een legende
Bijna dertig jaar lang blijft De Zeven Provinciën een symbool van de macht en maritieme superioriteit van de Republiek. Pas in 1694 wordt het schip, na een roemrijk bestaan, gesloopt. Maar haar naam verdwijnt niet. De eer wordt overgedragen aan een nieuwe driemaster met maar liefst 92 kanonnen, die haar legendarische voorganger in naam en daad zal voortzetten.
De Zeven Provinciën was meer dan een schip; ze was een toonbeeld van Hollandse scheepsbouwkunst, een bastion van de Nederlandse vloot en het wapen van een van de grootste zeehelden uit de geschiedenis. Haar imposante silhouet in de mist van de Noordzee zal altijd herinnerd worden als het vlaggenschip van een trotse en strijdvaardige natie.