Het model wordt geleverd met 3D geprinte ornamenten, zeer gedetailleerd en in schaal met het model. De foto's laten momenteel nog de oude ornamenten zien.
Nieuw in het pakket: volledig lasergesneden marsen.
Dit model is in schaal 1 op 72 gebouwd met de replica in Lelystad als voorbeeld. Lijnenplan, tuigage, ornamenten en dekinrichting zijn gebaseerd op het op de Bataviawerf aanwezige origineel. Het model bestaat uit volledig lasergesneden kiel en spanten, volledige (enkele) beplanking, dekinrichting, masten, bijbehorende tuigage en computer-gemodelleerde 3D geprinte resin ornamenten. Het model is voorzien van 22 stuks insteekkanonnen. Zeilen kunnen als zelfmaakset, bestaande uit tekeningen, zeildoek, touw, extra korvijnagels en blokken apart bijbesteld worden. Tevens is een bijboot apart mee te bestellen.
Dit model heeft moeilijkheidsgraad 3+ op een schaal van 4.
Afmetingen van het model in gebouwde toestand: lengte ca. 95 cm, breedte ca. 35 cm, hoogte ca. 80 cm.
LET OP: Het model heeft een basis standaard en wordt geleverd zonder zeilen, lijm, verf en gereedschap.
Een luxe eikenhouten standaard en zeilenset kunnen los bij worden besteld, zie relevante producten hieronder.
U kunt hier kijken naar onze
gereedschappen en
lijmen.
Geschiedenis van de Batavia:
De Batavia was een opmerkelijk schip, een zogenaamde retourschip, ook wel spiegelretourschip genoemd. Het is vooral beroemd geworden door de tragische schipbreuk tijdens haar eerste reis in 1628/1629, en het aangrijpende verslag hierover, Ongeluckige Voyagie van ’t schip Batavia, geschreven door Francisco Pelsaert, de opperkoopman aan boord. Dit verslag werd in 1648 gepubliceerd en legde de gruwelen van het schipwrak vast.
De VOC-retourschepen, waaronder de Batavia, stonden bekend om hun indrukwekkende ladingcapaciteit en het vermogen om ook passagiers te vervoeren. Het waren imposante driemasters, uitgerust met verschillende zeilen, waaronder fokke-, grote mast-, mars- en bramzeilen. De bezaansmast had een kruiszeil en een Latijns zeil dat langs het schip liep. Het schip was verder voorzien van een boegspriet, waaraan een blinde werd gevoerd, en een karakteristiek galjoen, dat wel tot een vijfde van de lengte van het schip kon beslaan. Dit galjoen was niet alleen een visuele eigenschap, maar diende ook als functionele steun voor het bedienen van de zeilen van de boegspriet.
In 1614 werd het VOC-spiegelretourschip officieel ingedeeld in drie klassen, met de grootste schepen die een lengte van 150 Rijnlandse voet (ongeveer 43 meter) hadden. In 1626 werd deze lengte zelfs vergroot tot 160 voet (ongeveer 46 meter). Gezien de lange reizen en de dreiging van piraterij en andere gevaren, waren deze schepen ook gewapend met kanonnen, 24 stuks in het geval van de Batavia, om zichzelf te kunnen verdedigen.
De Batavia zelf werd in 1628 gebouwd op de Peperwerf in Amsterdam, met een lengte van 160 voet, en was dus volledig in lijn met de nieuwe specificaties voor deze klasse van schepen. Helaas verging de Batavia op haar eerste reis, voor de kust van Australië, en werd een groot aantal aan boord levende mensen het slachtoffer van de dramatische gebeurtenissen die volgden. Tegenwoordig kunnen de overblijfselen van de Batavia en de geschiedenis van haar ondergang worden bewonderd in het Western Australian Museum in Fremantle, Australië, waar de sporen van het schip en de gruwelen die zich kort na de schipbreuk afspeelden, bewaard zijn gebleven.