In 1605 werd op initiatief van de VOC door Jan Willemsz Verschoor een expeditie opgezet ‘tot het ontdecken van het groot land van Nova-Guinea en andere Oost- en Suyderlanden’. Hiertoe werd het kleine jacht Duyfken uitgerust. Ze werd daarmee in 1606 het eerste Nederlandse schip dat de Australische Noordkust voor een deel in kaart bracht.
Het model is gemaakt in schaal 1 op 50 en bestaat uit lasergesneden spanten, walnoot of eiken beplanking en diverse lasergesneden toebehoren. Bouwbeschrijving op basis van foto's, tuigagebeschrijving op basis van foto's en tekening. Het model is inclusief (zelfmaak) zeilenset. Op het dek zijn vier zichtbare kanonnen met tuigage geplaatst. In de romp zijn naast deze vier kanonspoorten ook vier dichte poorten aanwezig. Naar wens kunnen deze ook van kanonnen worden voorzien.
Moeilijkheidsgraad 1-2 van 4.
Afmetingen van het model in gebouwde toestand: lengte ca. 65 cm, breedte ca. 25 cm, hoogte ca. 55 cm.
LET OP: Het model is voorzien van een basis standaard. Een luxe eikenhouten standaard kan los bij worden besteld.
Het pakket wordt geleverd exclusief lijm, verf en gereedschap.
De luxe eikenhouten standaard kan los bij worden besteld, zie relevante product hieronder.
U kunt hier kijken naar onze
gereedschappen en
lijmen.
Geschiedenis van het Verkenningsjacht Duyfken
In 1605 werd op initiatief van de VOC door Jan Willemsz Verschoor een expeditie opgezet ‘tot het ontdecken van het groot land van Nova-Guinea en andere Oost- en Suyderlanden’. Daartoe werd het kleine jacht ‘Duyfken’ uitgerust. Dit jacht, ook wel een pinas genoemd, had al een langere staat van dienst en was uitermate geschikt gebleken voor verkenningswerk, door haar geringe diepgang en goede wendbaarheid. Onder schipper Willem Jansz en opperkoopman Jan Lodewijksz. Van Rosingeyn vertrok de ‘Duyfken’ vanaf de rede van Bantam en in het daarop volgende jaar, 1606, deed het schip diverse landingen op de kust van het Zuidland om uiteindelijk op ca. 13 graden en 45 minuten zuiderbreedte wegens gebrek aan drinkwater om te keren en terug naar Banda te varen. Het punt van omkeren noemde Jansz. ‘Keerweer’ en het heet nu nog steeds Cape Keerweer. Deze eerste kennismaking met het nieuwe land was vanwege schermutselingen met de inheemse bevolking niet bemoedigend, maar het was wel het eerste Europese contact met een eeuwenoud land en haar oorspronkelijke bewoners. In 1606 werd door de bemanning van het kleine schip Duyfken Australië als Nova Hollandia voor het eerst daadwerkelijk op de kaart gezet.